bygga nytt trädgård

BYGGA TRÄDÄCK – THE NEVER ENDING STORY

Det här med att bygga trädäck har vi ägnat oss åt mer eller mindre sedan vi flyttade in för fyra månader sen. 80-90 kvadrat tar sin lilla tid. Självklart har vi inte hållit på hela tiden, utan då och då. Det tycks aldrig ta slut.

bygga trädäck

Det är mest Andreas som hållit på medan jag stått för trädgårdsarbete och markservice mestadels. Vi bad markentreprenören, som gjorde husgrunden, att förbereda för trädäck. Han gjorde en hårdgjorda yta 4,5-5 meter ut från huset på två sidor. Med 30 cm grus. Den där noggranna sambon jag har nöjde sig inte med det utan har lagt på 30-40 cm grus till, för att förhindra ogräs och för att ”det ska bli bra”. Eftersom vi inte har plats att köpa hem ett lastbilslass så har han tvingats åka jojo med släpkärran för att köpa lite i taget. (Ingen reklamlänk, vi är bara toknöjda med servicen där). Sen har han lagt plattor och vägt av plattor och reglar så att de ligger plant. Slog det på mer än 5 mm så var han inte nöjd. Vi hade tänkt gräva ner plintar, men snickaren som reste huset sa att man inte gör det längre. Lika bra, men mycket enklare. med plattor. Så det gjorde vi. Vi hade redan en del gamla plattor. Och vi fick några av mellansonen som skulle slänga sina. Perfekt med återbruk!

Sen har jag röstat fram en soluppvärmd utedusch, vilket fick bifall. En sån där dusch som får vatten genom en trädgårdsslang bara och har en behållare så vattnet blir solvarmt. Bra om man kan dra in slangen vintertid sen. En sån här lösning under trädäcken, som på bilden ovan, kom Andreas på. Vi la en elslang från vattenutkastaren fram till där vi tänkt ha duschen. Så är det bara att skjuta i slangen på våren och sen dra bort den på hösten.

Och sen tyckte han att vi måste leda bort vattnet från huset och inte bara rakt ner i marken. Så ett långt suprör fick läggas på grusbädden med lagom fall ut några meter.

Bygga trädäck i medelhavsvärme gick inte fort
Bygga trädäck i medelhavsvärme gick inte fort

Sen kunde jag lite lättare hjälpa till. Det är lite svårt att vara två med vissa moment. Ingen vits liksom. Men att skruva trallvirke är jag en hejare på. Mycket av det skruvades när det var som varmast i juli. Det gick inte fort då, kan jag säga. Men tur att jag gillar sol och värme.

Vi beställde reglar och trallvirke redan i april med leverans i maj, innan vi flyttade in. Fick tips av mellansonen som beställt några veckor tidigare. Medan han mätte och funderade så hade priserna gått upp en hel del. Med tanke på hur galet det varit på hemma-byggar-marknaden under pandemin så snabbade vi på lite. Sen hörde vi under sommaren hur otroligt mycket priserna gått upp och hur svårt det var att få tag på virke. Vi var glada att vi låg steget före.

Bygga trädäck
Att bygga trädäck är både jobbigt och roligt

Däcket ska gå runt huset på två sidor. Hade hörnet varit rätvinkligt så hade det inte tagit alls lika lång tid. Hörnet på huset är avkapat så det är lite klurigt att få till det. Man kan ju göra på lite olika sätt, men vi valde att göra de raka bitarna ut från huset först. Vi vet nämligen inte riktigt hur vi ska ha det. Här i den tomma tårtbotten (längst ner i bild) ska det givetvis vara trall också, men kanske inte hela vägen ut. Vi funderar på att ha en badtunna längst ut i tårtbiten. Alltså, typ lite inskjuten i däcket, om ni fattar.

Till höger i bild, bakom den högra fåtöljen håller vi nu på att fortsätta bygget. Just för tillfället är det bara reglar och fyra stolpar där. Längst bort på den ytan kommer det att bli ett uterum. Som vi inte heller riktigt vet hundra hur vi vill ha det. Det är en orsak till att det tar tid. Vi har ingen ritning. Vi skjuter lite från höften och klurar under tiden det byggs.

Vi funderar på staket och belysning samtidigt också. Hur vill vi ha det? Om vi gör x så måste vi göra si, men gör vi y så måste vi göra så med reglarna osv. Och hur gör vi med trappa eller trappor? Hur gör vi med anslutningen till uthuset där det blir nivåskillnad? Hmmm. Det får ju rätt stora konsekvenser om man kapar av reglar för kort och ångrar sig sen när allt är färdigskruvat.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.