trädgård

BÄST ATT PLANTERA PÅ HÖSTEN

Det är bäst att plantera på hösten. Vilken tur vi hade som planerade in en liten höstplantering precis igår. Det var en superskön dag och vi fick mycket gjort.

Så nöjd med gårdagen. Vi hjälptes åt att kärra ut ett släp med planteringsjord. Sen planterade jag medan Andreas kapade upp ett berg med gammalt virke som vi kan elda.

plantera på hösten

Vid den här tiden går det att få fatt i plantor till 50% på handelsträdgårdarna och trädgårdsbutikerna. Vi fyndade lite i veckan på Härnevi plantskola.

Nya plantor är bäst att plantera på hösten

Bland annat den här hortensian. En nyhet. En Dvärghortensia. Det är en Vidjehortensia AnnaBelle, men i miniformat. Nästa år förväntar vi oss en massa mörkrosa blommor.

plantera på hösten - dvärghortensia, vidjehortensia AnnaBelle i miniformat

Vi köpte de två sista. Jag har länge funderat på vad vi ska ha framför de stora stenarna. På senare tid så har det lutat åt någon form av Hortensia. Vi vill inte ha för höga växter där, så det kan vara lite svårt med vilken Hortensia som helst. Därför blev jag jätteglad när de här dök upp. De blir bara 75 cm höga och upp till 90 cm breda. Kunde inte bli mera perfekt där.

Andra fynd vi gjorde är Smällspirea Summer Wine. Älskar rödbladiga växter. Denna kommer att leverera rosa-vita blommor i juni. Det är en av de buskar som behåller de dekorativa bladen längst på hösten.

Gamla flyttade plantor

Jag har sparat en massa stenar (och annat) från Torpet som inte var nåt torp som vi rev för att bygga nytt. Alla de här stenarna som finns i bild är från tomten. De små har jag pallat upp som små murar för att terassera planteringen. Så fint med natursten. Särskilt om man har turen att ha mossa på dem! Jag hade tryckt ner en murgröna bakom huset tillfälligt. Den var från nån plantering för nåt år sedan. För att övervintra dem så får de komma ner i jorden. Sen kan man ta upp dem och sätta i kruka om man vill. Men den här kommer nog att få vara kvar.

Längst ner i bild växter Vit Backtimjan. Så här såg de ut i våras då vi planterade dem.

Dekorationer i trädgården

plantera på hösten - Smällspirea Summer Wine

Vi har även kvar en massa klotrunda fina stenar från Torpet. Här kan man läsa om när jag hittade de skatterna. Jag har dessutom fått en massa från grannarna. Älskar såna. De lyfter verkligen en plantering, tycker jag. Och jag som alltid vägrat regnmätare i trädgården gick med på detta inköp. Jamen en rostig regnmätare kan ju vara värd att gå utanför sin comfort zone för! 🙂 Solcellskloten är så fina på kvällen när det mörknat.

Ett par Klematis från Torp-tiden har jag också sparat undan. Roligt att knyta an till svunnen tid. Dessutom tycker jag att de är fina. De har inte suttit jättebra bakom huset, i dålig jord, så nu flyttade jag dem tillfälligt hit. De ska få slingra på armeringsmatta som vi ska sätta där till vänster i bild. Där ni ser att jordhögen går upp lite. Den jordhögen ska köras till Återbruket och ny jord ska dit. Det får bli nästa år.

De här fina ljushållarna köpte jag hos Villa Sjövik för ett par år sedan. De har fått komma fram nu. Förresten, följer ni inte Villa Sjövik på Instagram så är det ett hett tips. Carin är en stor trädgårdsinspiratör och jättemysig som person.

plantera på hösten

Här är en överblick över de nya Hortensiorna, den gamla Murgrönan och de jättegamla Klematisarna som slingrar sig.

Bäst att plantera på hösten

Det här bäst att plantera på hösten eftersom plantorna då hinner etablera sig bra på sin nya plats inför våren. Våren och sommaren är mer krävande för plantorna så då är det bra om de hunnit boa in sig lite först.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.