bygga nytt trädgård

EN PLANTERING VID ENTRÉN BÖRJAR TA FORM

En välkomnande plantering vid entrén har påbörjats och börjar ta form. Vi har kämpat med markarbeten och murbygge under våren så det är nu det roliga börjar.

plantering vid entrén

Vi har hyrt en grävmaskin vid ett par tillfällen för att gräva bort gräsmatta och gamla rötter från buskar till att börja med. Vi har bett en granne lite längre ner på gatan att komma med sin lite större grävmaskin för att flytta de stora stenarna.

plantering vid entrén

Vi har kört ett par vändor med murblock på släpkärran och byggt en mur. Vi har hämtat en massa släpkärrslass med bärlager och jord.

plantering vid entrén

Vi har kört ett antal skottkärror med jord och tippat innanför muren. Och nu har vi alltså kunnat börja plantera. Närmast gatan och längs garageuppfarten, mot entrén, har jag planterat vit backtimjan.

plantering vid entrén

Denna lilla söta växt är en vintergrön marktäckare som blir uppåt 5 cm hög. Finns i flera färger. Den är tålig för lite extra snölaster. Vi kommer att skyffla upp lite snö där så det är ju bra om växterna tål det, hehe.

Efter planteringen har jag lagt sjösingel i gliporna mellan stenarna. Vi har lagt markduk för att avgränsa jorden från murblocken så det var lätt att vika undan duken för att strössla ner stenarna där. Sen klippte jag av markduken och vek ner den lite under jorden. Ips vips så syns den inte.

plantering vid entrén

Här fotar jag i andra riktningen, från entrén mot gatan. Där har jag planterat uppslammad Klätterbenved. Eller Silverbenved, som den också kallas. Det ska nog fyllas lite mera jord och sen ska jag lägga sjösingel även här. Och klippa av markduken.

Himla roligt litet träd det där. Har aldrig sett såna förut. De är ungefär 60 cm höga och blir nog inte så mycket högre än så. Lite mera yvig av grenarna bara. Vi har även beställt vanlig krypande klätterbenved som ska planteras mellan miniträden.

Även denna växt är en vintergrön marktäckare. Om de inte är uppslammade då förstås. 🙂 Vi har även två andra sorters benved. En har gul botten med gröna fläckar på bladen och en har grön botten med gula fläckar på bladen.

I planeringen och valet av växter har jag försökt fokusera på så mycket vintergrönt som möjligt just här vid entrén. Det känns lite trevligare eftersom man ser det varje dag, även vintertid.

plantering vid entrén

Mera jord ska skyfflas ner i svackan mellan muren och de stora stenarna. Där ska sättas ett antal plantor till och läggas ut stenar och förmodligen läggas ut täckbark. Men nu är denna plantering vid entrén pausad. Nu fokuserar vi på trädäck och uterum igen.

Må bäst!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    FÖRSTA SOMMARVÄRMEN DÖK UPP I HELGEN - Gott för själen
    7 juni, 2022 at 06:00

    […] Vi startade helgen, som sagt, med att fira ett år sedan vi fick nycklarna till nya huset, i fredags. I lördags tog vi en lugn morgon. Sov länge och åt sen frukost i lugn och ro. Sen åkte jag till handelsträdgården för att hämta några plantor benved som jag beställt till entréplanteringen. […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.