resor - långa & korta

UTSIKT ÖVER ALPERNA OCH ZÜRICHSJÖN

På väldigt många platser i Zürich har man utsikt över alperna och Zürichsjön. Men en dag, under vår resa i mars, slogs alla rekord över fantastisk utsikt. Vi fick ta del av en plats dit inte vem som helst får komma…

En fantastisk utsikt över alperna och Zürichsjön

utsikt över alperna och Zürichsjön

Det här var helt magiskt. Så otroligt vackert. Utan att stå på ett berg fick vi känslan av att vara på toppen av världen. Jag ska berätta hur det gick till.

Hur vi hamnade i Zürich

Zürich är ju inte det vanligaste turistmålet som kommer upp i huvudet kanske. Vi hamnade främst där för att Andreas farbror bor där nere, men också för att det är ett ovanligt resmål. Han och hans fru var på Andreas 50-årskalas och vi blev inbjudna att komma ner till Zürich att hälsa på ifall vi ville. Det var fem år sedan. Nu, innan mars månads utgång, behövde min kära sambo ta ut ett par semesterdagar så de inte skulle brinna inne.

Så det föll sig så att vi hörde av oss till den gamle mannen om våra planer. Han är en fantastiskt trevlig och belevad man, så också hans fru (henne träffade vi inte denna gång). Vi tänkte helt enkelt passa på att hälsa på honom och samtidigt se en vacker och intressant stad. Kanske skulle han hinna visa oss några intressanta platser, tänkte vi. Hans 80 år till trots så jobbar han faktiskt fortfarande en del, haha. Helt otroligt. Eller, förresten, har man träffat honom så förstår man att det inte är så konstigt att han jobbar.

Självklart förväntade vi oss inte så mycket alls av honom, men det skulle ju vara kul ifall vi skulle hinna ses. OM vi hann! Han tog sig an ett ”värdskap” långt utanför förväntningarna. Längst ner i detta inlägg kommer länkar till tidigare inlägg där jag berättar vad vi gjorde.

En dag skulle han överraska oss med att ta oss till sin tidigare arbetsplats. Eller det är ju delvis hans arbetsplats fortfarande eftersom han föreläser en del då och då. Och har sina forskningsprojekt som han tycker är så roliga.

Han mötte upp oss efter en båttur och vi gick en bit genom stan. Plötsligt stod vi här framför en bergbana, polybahn, och klev på.

Universitetet i Zürich

Vi klev av bergbanan och gick ett par hundra meter fram till universitetet, där han jobbat i massor med år. Där skulle det visa sig att han hade en liten överraskning till oss.

Högst uppe i ett torn med 360 graders balkong – underbar utsikt över alperna och Zürichsjön

Högst uppe i universitetets torn finns en restaurang bara för professorer. Restaurangen har en balkong som går runt hela tornet. Man har alltså 360 graders utsikt över stan. Han hade försökt boka lunchbord där, med oss som gäster, men det var fullt…

utsikt över alperna och Zürichsjön

Där bakom ser ni tornet. Det lite större med grönt tak. Bilden tog jag då vi var i Lindenhof-parken på en höjd och fotade över stan och mot universitetet.

Trots att det var fullbokat på restaurangen så hade han en tanke. Klockan var 14 vid det laget och det är då de stänger. Vi tog hissen upp dit ändå. Personalen kände givetvis igen honom och de verkade ha en varm relation. Han lyckades charma dem så vi fick komma in och gå ut på balkongen. De frågade till och med om vi ville ha kaffe. Vi gick ut och efter kom personalen med en kaffebricka.

utsikt över alperna och Zürichsjön

Kyrktorn och hustak överallt.

utsikt över alperna och Zürichsjön

Jag sprang runt tornet och fotade för glatta livet. Den här vyn var såklart bäst. Där stod vi högst uppe i ett torn med utsikt över alperna och Zürichsjön och drack kaffe. Så generöst att göra sig besväret att ta oss med dit!

Vi och Einstein – den ena av oss har fått Nobelpris

När vi var nöjda med tornet så tog vi oss ner till entrén igen. Maffig trappa! Det är vi och Einstein som knatat där 🙂 Jomen på riktigt!

Ni vet den där gubben som vände upp och ner på fysikens värld. Han med relativitetsteorin. Alltså rum och tid och gravitation och sånt. Men det var inte det han fick Nobelpriset för. Nåt helt annat som jag inte tänker ge mig in på att förklara 🙂 Detta universitet är ett av Europas främsta för forskning, så det är inte bara ett Nobelpris som har sin grund här. Det är minst 13 till. Den där Röntgen-gubben har även han sprungit i de där korridorerna och sen fått Nobelpris.

Jamen det är vi och Einstein och Nobel-gubbarna då, som hängt i de där lokalerna, gått i den där maffiga trappan och haft världens bästa utsikt över alperna och Zürichsjön.

Är du nyfiken på vad vi gjorde mera under vår fyra dagar långa resa i Zürich kan du kolla in de här länkarna:

Här kan du läsa om vår första dag då vi redan kände att vi vill återvända och
här kan du läsa om vår andra dag då vi firade förlovningsdag med ostron och champagne.
Här kan du läsa om då vi besökte Lindt’s chokladmuseum och blev bjudna på fine dining.
En strandpromenad och en båttur kan man läsa om här.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Maria- Wikers Liv
  4 april, 2023 at 07:40

  Men åh så fantastiskt att få en sådan ”reseguide” med sig! Vilken upplevelse och vad fint av honom!
  Min svägerska har någon kompis som bor i Zürich, så hon har varit där och vandrat med ett gäng kompisar och jag tror de hade besökt vingårdar också….? Men kan ha fått det om bakfoten. Det är nog som du säger, inget speciellt vanligt resmål och det är väl det som gör det roligt att ha besökt vissa platser dit inte alla andra åker. Vi har ju varit i Newport, USA flera ggr och det verkar inte vara ett resmål för svenskar 😉 Men många amerikaner har ju semesterställen i de krokarna förstås 😉
  Kram och ha en fin påsk!
  /Maria

  • Reply
   Lena
   4 april, 2023 at 12:34

   Ja, det var verkligen fint av honom! Jamen eller hur, kul med ovanliga resmål.

   Kram

 • Reply
  FREEDOMtravel
  8 april, 2023 at 03:05

  Tack för besöket! Vi har inte besökt Zürich (förutom flygplatsen då, där vi var i januari när vi reste vidare till Österrike) men Schweiz gillar vi mycket! 🙂

  • Reply
   Lena
   10 april, 2023 at 07:50

   Det är verkligen en trevlig (men svindyr) stad! Rekommenderar ett besök.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.