resor - långa & korta

CAFÉ SCHOBER OCH CHAGALLS KYRKMÅLNINGAR I ZÜRICH

Café Schober och Chagalls kyrkmålningar var ett par av sakerna vi hann med under vårt besök i Zürich i mars tidigare i år. På just det kaféet ska man dricka varm choklad och målningarna är unika och väldigt vackra.

Café Schober eller Café & conditorei 1842

Café Schober är ett känt ställe i Zürich. Andreas farbror tog oss dit (efter att han försäkrat sig om att vi ville förstås) och berättade att där skulle man dricka varm choklad.

Café Schober och Chagalls kyrkmålningar
Han började med att visa oss övervåningen eftersom den är så speciell. Kan gissa att inredningen är kvar sedan 1842 då de slog upp portarna.
Café Schober och Chagalls kyrkmålningar

Så mycket gott! Om jag såg rätt kostade varje bakelse 8,5 CHF (ca 108 kr). Japp, allt är som sagt väldigt dyrt, men å andra sidan får man toppkvalitet på allt man beställer in.

Innan vi kom dit på eftermiddagen hade vi redan hunnit med massor den dagen. En promenad, fika vid sjön, en sightseeingbåttur, vegetarisk lunch, besök på universitetet och en promenad i Gamla Stan. Och ändå kändes det inte stressigt.

Café Schober och Chagalls kyrkmålningar

Lite småkyligt var det, men ändå väldigt skönt att sitta ute trots att det var mars. Och chokladen då? Ja, den var något utöver det vanliga måste jag nog säga. Så, ja, man måste dricka varm choklad på Café Schober eller 1842. 🙂 Lite oklart vad det heter egentligen. Och jodå, det finns även annat att äta och dricka.

Urkass bild med besvärligt ljus och gatuarbete! Men jag ville ändå visa hur stället ser ut utanför på det lilla torget i Altstadt (Gamla Stan). Adressen är Napfgasse 4 (alltså Skålgränd 4). Så hittar du dit nästa gång du har vägarna förbi Zürich nästa gång 😉

Konstnären Chagalls kyrkmålningar

Café Schober och Chagalls kyrkmålningar

Jag kan inte direkt säga att vi brukar springa och titta på kyrkmålningar så fort vi kommer åt precis. Men när det nämns något speciellt och unikt så är vi inte sena att haka på.

Café Schober och Chagalls kyrkmålningar

Andreas farbror tog oss återigen till något speciellt. I Fraumünster kirche finns några vackra kyrkfönster som konstnären Chagall har målat. Så sent som 1967 vågade dåvarande prästen sig på att fråga den världsberömde konstnären om han inte hade lust att måla lite. Typ. Med hjälp av hemliga donatorer, av den stora summan som krävdes, kunde målningarna produceras. 1970 invigdes fönstren under närvaro av den då 80-årige konstnären. ”Han måste ha en ängel i sitt huvud” lär konstnären Pablo Picasso ha sagt om sin kollega när han fick se dessa bibliska målningar. Och visst är de vackra!

Café Schober och Chagalls kyrkmålningar

Adressen är Münsterhof 2. Om vi minns rätt hör det till Altstadt (Gamla stan) också. Kul att ha sett detta unika.

I kyrkans krypta fick man gå ner och besöka museet där. Intressant!

Grossmünster Kirche

När vi ändå var i farten så besökte vi kyrkan på andra sidan bron Münsterbrücke över floden Limmat. Grossmünster kirche finns på adressen Zwingiplatz 7 som vi också tror tillhör Altstadt (Gamla stan).

I denna vackra katedral predikade reformatorn Zwingli och tänk att även Andreas farbror talat från predikstolen ett antal gånger för sina universitetsstudenter. Coolt att ha kopplingar till någon från 1500-talet!

Ingen katedral utan en vacker orgel!

Café Schober och Chagalls kyrkmålningar avslutade resan

Café Schober och Chagalls kyrkmålningar fick avsluta denna fjärde och sista dag i Zürich. Galet nöjda med denna intressanta och ovanliga resa. Vi åker gärna tillbaka!

Här kan du läsa om vår första dag då vi redan kände att vi vill återvända och 
här kan du läsa om vår andra dag då vi firade förlovningsdag med ostron och champagne
Här kan du läsa om då vi besökte Lindt’s chokladmuseum och blev bjudna på fine dining.
En strandpromenad och en båttur kan man läsa om här.
Här kan du läsa om då vi fick en överraskning och en fantastisk utsikt över Zürichsjön och alperna.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.