resor - långa & korta

PLATANIAS ARISTON BEACH RESORT EXECUTIVE

Jag har under hösten delat ett antal inlägg om vår resa till Kreta på sensommaren. Det går ju inte att prata om vår Kretaresa utan att prata om hotellet Platanias Ariston Beach resort. Det är ett riktigt trevligt boutique-hotell med fantastiskt gästvänlig personal. Ett av få ställen jag kan tänka mig att återvända till.

Kanske gör ni som vi gjorde förra årets mellandagar. Vi surfade runt på resmål just då och fastnade för det här stället.

Platanias Ariston – trevligt boutique-hotell på norra Kreta

Platanias Ariston

Jag hade fått tips från min kollega om detta hotell och vi vågade oss på att testa. Det hade inte kunnat bli bättre. Trots att han berättat så överträffades våra förväntningar.

Ariston är ett litet hotell med 13-14 sviter (lite olika uppgifter) och ligger direkt på stranden i lugnt område. Samtidigt är det bara knappa 100 meter till huvudgatan fullproppad med butiker och restauranger. Vuxna och barn över 16 är välkomna så det var väldigt lugnt.

Vi blev väldigt väl mottagna av receptionisten. Hon gick med oss till rummet och visade oss in och välkomnade oss. På sängen stod en ishink med en flaska bubbel. Fin gest!

Platanias Ariston

Jag har aldrig sett sån cool pool tror jag. Solsängarna hänger över vattnet. Smart sätt att utnyttja utrymmet på den långsmala tomten. Hotellet består av två byggnader. Den som syns till vänster har två sviter med utsikt mot poolen. Baksidan på den byggnaden är receptionen. Den andra byggnaden är till höger utanför bild. Den rymmer sex sviter med utsikt mot poolen och…

… andra änden av den byggnaden rymmer sex sviter med utsikt mot havet. Där bodde vi. Längst upp till höger.

Platanias Ariston

Väldigt vackert och välskött hotellområde. Här är gången mot havet.

En charmig byrå med böcker till låns.

Platanias Ariston

Gott om plats på stranden framför hotellet. Sängarna räckte till alla.

Under ett par dagar under veckan satte de upp röd flagg. Det var så starka vågor så de varnade. Botten precis utanför hotellet hade en del stora stenar. Så om man skulle ha badat skulle det vara lätt att kastas omkull av vågorna och slå sig fördärvad på stenarna.

Däremot var det bara ett par hundra meter åt båda hål som det fanns vågbrytare och en fin botten så där gick det bra att bada.

Jag la märke till nåt spännande jag aldrig varit med om vad jag kan minnas. Det blåste nästan ingenting, ändå var det rätt mycket vågor varje dag. Syns ganska tydligt på bilden ovan. Ganska höga vågor, men ändå hänger flaggan orörlig. Det var tydligen andra krafter än vinden där som skapade vågorna.

Eftersom jag hade fått covid under resan så ville vi hålla oss lite för oss själva. Köpte plockmat och en flaska vin. Så mysigt att ha picknick på en solsäng i solnedgången!

Platanias Ariston

Solnedgångarna där var magiska!

Svit med utsikt mot havet

Platanias Ariston

Vår svit hade utsikt mot havet och den lugna stranden. Himla härligt att sitta där med nåt gott att äta och dricka i skuggan. Vi tyckte det var värt att lägga lite extra pengar för att få den här utsikten. Om man vill ha sol direkt in på balkongen så är det inte rätt eftersom det är ”baksol” här.

Platanias Ariston
Soluppgång från balkongen – vackert ljus

Man såg soluppgången långt till höger när man gick ut på balkongen och solnedgågen långt till vänster. Men eftersom vi var där i slutet av augusti så var det skönt att ha skugga dag och kvällstid.

Platanias Ariston

Skön säng. Så bred att vi nästan tappade bort varandra 🙂 2 meter bred. Vi är vana vid 180 cm, men de där extra centimetrarna märktes tydligt.

Platanias Ariston

Badrumsdelen är möjligen något som skulle få ett minus. Man får inte vara blyg, om man säger så. Handfaten står helt öppet. Duschen är bakom glasdörren som står öppen där mot handfatet. Innanför duschen var toaletten (man ser sopkorgen i bild). Och till vänster i bild fanns ett badkar, bakom en glasvägg. Till höger i bild var en vanlig vägg så det skymde lite mot övriga rummet iallafall. Jäkligt snygg design, men samtidigt rätt knepigt kan jag tycka.

Snygg inredning. På rummet fanns ett rymligt kylskåp så det var inga som helst problem att fylla med lite lunchmat och dryck. Det fanns också två stora garderober. Ett stort säkerhetsskåp som rymde två datorer, korthållare, kontanter, en kompaktkamera och en systemkamera utan problem. Sånt som jag värdesätter lite extra.

Platanias Ariston

Det första vi gjorde när vi kom dit var att bära ut ishinken med bubblet på balkongen. Vi njöt av att vara framme, av värmen, av utsikten och av att ha hela veckan framför oss.

The Olive Tree – restaurangen på Platanias Ariston

Platanias Ariston

Jag hade bokat bord på hotellets egen restaurang första kvällen redan hemifrån. Jag visste att The Olive Tree var populär även för de som inte bodde där och när man är trött efter en resa (vi hade gått upp 01.30 på morgonen) är det skönt att slippa leta restaurangbord. Vi fick en fantastisk plats precis vid havet. God mat och väldigt trevlig service.

På samma ställe åt man frukostbuffé. Massor med goda fräscha saker. Och till och med lite bubbel ifall man ville.

Platanias Ariston

Frukostvärdinnan var fantastisk. Som gjord för jobbet! Hon småpratade med alla gäster och var otroligt gästvänlig. Hon lärde sig efter första morgonen att Andreas ville ha kaffet direkt medan jag ville vänta till jag ätit själva frukosten. Vi var ju inte de enda gästerna, om man säger så. Och när jag blivit förkyld (innan jag ens fattade att jag kunde ha covid) så gjorde hon iordning sitt ”special-thé” av oregano åt mig. Inte nog med det utan hon gjorde även en extra thé-mugg to go! Så vänligt.

Och här då! På parasollen vid solsängarna fanns en inplastad lapp med en knapp på. Vi testade att trycka. På ett litet kick så kom samma frukostvärdinna, som också jobbade till eftermiddagen, och frågade vad vi ville ha.

Platanias Ariston

Japp, det fick bli en varsin drink i skuggan under ett parasoll på en solig strand på Kreta. Och nötterna på fatet? De ingick förstås. Hela tiden det där lilla extra. I like!

Det går liksom inte att med ord beskriva hur mycket vi gillade det här stället. Trots att det var en charterresa. 😉 Har aldrig stött på så gästvänliga människor, värmen, vattnet, lugnet och maten. Och det trevliga hotellet med det där extra.

Här hittar du detta fantastiskt trevliga hotell Platanias Ariston på Kreta.

Vill du läsa mera om vår resa?

Här kan man läsa om hur första dagen satte ribban.
Här kan man läsa om första kvällens solnedgångsmiddag.
Här kan man läsa om dagen då vi besökte Kretas största stad, Chania,
Här kan man läsa om att vi haft en härlig resa trots sjukinslag
Här kan man läsa om Kretas småvägar och småbyar
Här kan man läsa om en solnedgångsmiddag på berget

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.