bygga nytt inredning trädgård

HEMMAGJORD STOR ADVENTSLJUSSTAKE

Hemmagjord stor adventsljusstake
Hemmagjord stor adventsljusstake till entrén

Så nöjd med att ha en hemmagjord stor adventsljusstake till entrén. Den är inte riktigt klar ännu, men jag ville ändå visa. Kanske nån blir inspirerad. Detta är ett av alla våra DIY-projekt vi har på gång.

För ett par veckor sedan rotade vi i högen med överblivet virke efter husbygge och trädäcksbygge. Diskuterade en stund om vi skulle ha vanligt virke och måla eller om vi skulle ha tryckimpregnerat som blir så där fint grånat med tiden.

Vi bestämde oss för tryckt virke. Jag letade rätt på en ljusslinga. Vi mätte och bestämde hur hög staken skulle vara. Andreas sågade sen av reglarna på 155 cm, som vi enats om skulle vara lagom för slingan. Jag hade köpt hem ett par ljusslingor som jag vet, sen många år, är bra. En slinga som kan vara både ute och inne, i ur och skur. Året runt. Lamporna är av plast så de tål en hel del. Numera är också lamporna utbytbara. Här hittar man dem.

Hemmagjord stor adventsljusstake
Hemmagjord stor adventsljusstake

Så långt kom vi då, att mäta, bestämma och såga. Sen en dag när jag kom hem från jobbet i veckan hade Andreas skruvat ihop ramen. Igår placerade han ut lamporna, skruvade fast dem i öglorna och spikade fast kablarna med kabelklämmor på undersidan.

Nu står den vid entrén och välkomnar gästerna och förhoppningsvis glädjer förbipasserande en liten skvätt också 🙂 Jag ska köpa lite granris och binda fast också, så blir det ännu mera stämning. En sån här kan man ju faktiskt även ha inne kom jag just på… Blir du sugen på att göra en också?

Må bäst!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  FÖRSTA ADVENT I NYTT HUS KÄNNS SPECIELLT - Gott för själen
  28 november, 2021 at 08:26

  […] så åkte vi hem och satte full fart med adventsförberedelserna. Jag satte granris på den stora adventsstaken ute (mera bilder kommer sen) och några gran- och tallkvistar på en armeringsmatta med belysning, som […]

 • Reply
  PROJEKT ARMERINGSNÄT MED BELYSNING - Gott för själen
  12 december, 2021 at 09:08

  […] du se ett annat projekt vi hade med en gigantisk ute-advents-ljusstake så kan du kika här. Vi har ett antal av de där slingorna, både ute och inne, och har haft det i många år. De är […]

 • Reply
  FYRA ÅR TILLSAMMANS - FIRADE MED MYSDAG - Gott för själen
  19 december, 2021 at 09:39

  […] tog vi en promenad och sen stannade vi kvar ute nån timmer till och pysslade lite. Satte ris på vår hemmagjorda adventsljusstake och satte upp en bit av en julkärve på […]

 • Reply
  Kristina
  14 november, 2022 at 04:16

  Ska testa att göra en sån här! Så fin! Har du något tips jag ska tänka på?

  • Reply
   Lena
   14 november, 2022 at 08:49

   Vad kul att du gillar den och vill testa! Jag skulle nog säga att det första att tänka på är ljusslingan. Att mäta ut den och tänka till hur du vill ha den. Som du ser har vi en liten horisontell regel högst upp med två lampor intill varandra. Ett annat alternativ är att snedkapa reglarna så det blir en spets i toppen och sätta de översta lamporna på sidorna om toppen.

   Och se till att det är rejäla reglar/brädor/plankor i botten så den inte tippar så lätt.

   Lycka till!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.