resor - långa & korta

VAD ÄR EN RESA EGENTLIGEN?

 

Resa. Underbara ord! Det sätter igång så mycket känslor och tankar bara jag hör ordet. Så snart jag kommit hem efter en resa vill jag ut igen. Uppleva. Se nytt. Ta del av en annan kultur. Lära mig. Äventyra. Men jag har funderat på en sak. Vem bestämmer vad som kan kallas för en resa? Jag försöker bena ut var gränsen går. Vad tycker du?

 

Måste en resa vara en långtur?

 

Måste en flygresa vara inkluderad för att det ska kallas för resa?

 

Måste man ta sig iväg riktigt långt för att det ska vara en resa. Som till exempel en flygresa till New York. Kanske besöka Rockefeller center – Top of the Rock som jag gjorde senast med sönerna för nåt år sedan och bodde på  Manhattan.

 

Kan en resa vara en tur inom Europa?

 

Kan det vara en resa till Medelhavet för att ta en promenad på Samos stränder?

 

Eller ta en löptur i bergen på samma ö?

 

Eller duger det med en weekendresa till nån huvudstad i Europa. Som vår tripp till Berlin och det otroligt gripande besöket vid murmuseet och …

 

… besökte Förintelsemonumentet, Checkpoint Charlie och Branden Burger Tor.

 

Kan det rent av vara okej med en båtkryssning för att vara värt namnet. Som turen till Tallinn som vi tog i somras.

 

Är en tripp inom landet, eller en fika nästgårds, värt namnet?

 

Vi backar tillbaka till vårt eget land. Funkar det med en biltur till Idrefjäll midsommarhelgen…

 

…. och passar på att traska runt i Fulufjällets nationalpark.

 

Kanske är det okej att säga resa om en weekend i Stockholm en knapp timme bort.

 

En fika nån timmes roadtrip bort. Kanske det rent av funkar att kalla för en resa.

Jag kan nog inte direkt uttrycka definitionen av en resa, men jag vill kalla så mycket som möjligt för resa. Det är alldeles för många som känner att de inte har råd att ”resa”. Men om man ser även kortare utflykter som en resa, om man verkligen upplever stället man besöker, njuter av tillfället, tar reda på vad som är speciellt med platsen, så omvandlas det plötsligt till en resa. Tänker jag.

Hur tänker du?

Må bäst!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Lisali
  6 mars, 2019 at 09:48

  Jag tänker att en resa är allt de du nämner de blir vad man gör de till….. Men den största resan vi gör är den som sker inom oss?

  • Reply
   Lena
   7 mars, 2019 at 06:07

   Såklaaaart! Den inre redan. Där har du en stor poäng!

 • Reply
  FREEDOMtravel
  6 mars, 2019 at 10:16

  Bra fråga! Jag tänker att man reser både utrikes och inrikes. Jag kan absolut resa till Göteborg eller Linköping. Men till en förort i Stockholm? Resa till Huddinge? Jo, men kanske ändå 😉

  • Reply
   Lena
   7 mars, 2019 at 06:08

   Haha, turista i Huddinge, som Stockholmsbo, kanske inte är så tokigt! 🙂

 • Reply
  Ulrica
  9 mars, 2019 at 08:42

  Jag anser nog att så fort jag tar mig utanför Enköping i form av att göra en utflykt till en sevärdhet, eller för att ta en fika med kameran eller så, då gör jag en resa. Det räcker alltså att åka en väldigt kort bit. Om jag däremot åker till samma plats för att handla mat, då är det inte en resa i mina ögon.

  Sen vet jag att i mångas aspekt är en resa när det är ett flyg involverat och minst resa utanför Sverige, men där håller jag inte med.

  Vilket härligt inlägg!!!
  Kram Ulrica

  • Reply
   Lena
   9 mars, 2019 at 05:57

   Vi är ganska eniga där alltså 🙂

   Tack!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.